• Corporate Office Solutions • We Are Platinum! Again! •
• Corporate Office Solutions • We Are Platinum! Again! •
2021 © COS. Proudly Crafted by Quart Creative Agency.

Stables

Sub orice desen se afla o hartie alba. Cam asa arata si punctul nostru de plecare in aceasta aventura ce va purta numele de Stables. Pe buna drep¬tate, cladirea in care urma sa construim nu era deloc simpla. Mai degraba un amalgam de istorie, cu o prima interventie la stalpii de fonta marcati in anul 1885, un invelis de caramida reabilitat si o noua casa a scarii din beton aparent.

Platinum Partner - 2017

Stables

Inceputul a fost greu. Hartia la inceput alba se umple pe parcurs de idei despre viitorul spatiu, despre modul de prezentare si de functionare a acestuia, dar conceptul general se contura cu dificultate. Crearea un co-working space nu era de ajuns pentru echipa. Tema de proiectare desi aparent clara, continea tot felul de expresii care incepeau cu “cel mai…”. Ne era clar ca trebuia sa gandim totul in afara limitelor clasice pentru a obtine rezultatul dorit. Astfel a luat nastere idea de comunitate.
Si am continuat sa adaugam pe hartie schite, idei, modele si detalii care sa pastreze caracterul unic al cladirii, dar sa valorifice comunitatea si viitorii chiriasi. Prezenta umana devine nucleul principal al tuturor deciziilor. Toate spatiile evoca si incurajeaza interctiunea umana, dorinta de comunicare si apartenta intr-o microsocietate.
Decizia, poate neasteptata, a adoptarii stilului art-deco a marcat linia de start in designul proiectului. Toate caracteristicile acestui curent ce a dominat o perioada indelungata din secolul XX, ofereau senzatiile pe care le cautam in interpretarea spatiului. De la pozitionarea peretilor si repetitivitatea caracteristica cladirii in sine, pana la detaliile ornamentelor imaginate au dus la conturarea conceptului, aceasta linie sinuoasa fiind fundamentul proiectului.
Geometria cladirii a ingradit in anumite limite organizarea functionala a spatiului, dar in acelasi timp a permis pastrarea unui contur clar definit intre spatii private si spatii publice. La parter, receptia, aflata in axul cladirii, permite desfasurarea unei circulatii usor de perceput. Zonele de garderoba si depozitare contureaza spatiul prin elemente verticale, repetitive si indruma observatorul spre urmatoarele spatii. Partea stanga a cladirii este ocupata de un centru de conferinte cu patru posibilitati de organizare spatiala, prin transferul unui perete amovibil, astfel reusind sa integreze si zona de work-café in zona de conferinte. Diferite tipuri de asezare sunt posibile, de la canapele lounge pana la bar si scaune inalte. Centrul de conferinte este dotat cu mese rabatabile, ce pot fi mutate in functie de nevoi. In partea dreapta a cladirii regasim, trei birouri inchise, doua sali de sedinte de mici dimensiuni, zona de lucru in open space, zona de hot-desking si spatiul privat al companiei COS.
Urcand la etaj, casa scarii imprima observatorului o trecere boema, oglinzile ce definesc colturile acesteia dominand prin prezenta si aduc observatorul in prim plan. Holul necesar din motive de securitate la incendiu gazduieste o galerie de arta a tinerilor artisti locali, promovand astfel comunitatea. Cele doua laturi ale cladirii, au fost organizate similar in compozitie. Pe laturile lungi ale cladirii se desfasoara birourile private, cu grad de ocupare intre doua si sapte persoane, iar central sunt distribuite zone de intalniri de diferite forme si dimensiuni si zone de hot-desking. In axul scarilor a fost organizata o zona putin ferita de traficul intens, gazduind astfel camere de lucru individuale, zone de lucru in echipa si zona de print. Elementele cu valoare ale cladirii au fost scoase in evidenta si participa activ la conturarea ansamblului.

Interventiile asupra cladirii s-au facut prin detalii specifice pentru fiecare zona in parte, cu dorinta de a scoate in evidenta esenta cladirii. Lucrarile ascunse sustin mare parte din buna functionalitate a intregului spatiu si integreaza tehnologia necesara. Detaliile arhitecturale completeaza materialele existente (caramida, lemn, fonta) si formeaza impreuna spatii dedicate diverselor activitati necesare intr-un spatiu de co-working: sali de sedinta, birouri inchise, hot desking, etc.
Integrarea elementelor de inspiratie art-deco ofera caracterul unic al spatiului, multe dintre acestea, fiind gandite si executate special pentru acest spatiu. Oglinzile reprezinta elementul-cheie in obtinerea efectelor de expansiune. Acestea participa activ la sentimentul de descoperire in parcurgerea spatiului, mai ales in intersectiile de circulatii. Amplasarea oglinzilor in spatele stalpilor de fonta extind limitele spatiului comun, aflat in axul longitudinal al cladirii si dau continuitate intregii incaperi. Punctele de trecere sunt evidentiate prin mici accente decorative care aduc armonie in conceptul general de inspiratie art-deco. Corpurile de iluminat sustin aceeasi directie art-deco, imbinand eleganta si luxul oferit de curentul de la incepul secolului XX cu liniile moderne si functionale ale designului corporate.
Desi un spatiu contemporan, functional si tehnologizat pentru a indeplini cele mai vaste nevoi ale utilizatorilor, Stables evoca eleganta si rafinament. Amprenta cladirii tradiitonale, cu istorie puternica, barnele de lemn si caramida de culoare intense, se imbina cu forme geometrice, stilizate si imbinate repetitiv, printuri vegetale si simboluri abstracte, piese de mobilier cu forme rotunjite si combinatii de culori pastelate si texturi elegante. Prin simpla existenta a sa, Stables preia nota unui muzeu. Un muzeu functional care starneste cele mai ascunse placeri ale observatorului.

Redactat: arh. Laura Dragomir

Nume Proiect: Stables Office
Locatie: Str. Onosifor Ghibu, 20A, Cluj-Napoca
Arhitectura si design: arh. Laura Dragomir, arh. Valentin Metes
Implementare si administrare: Marius Marza, Ioana Bejan, ing. Adrian Popa, ing. Alexandru Cozmescu, ing. Dorin Constantiniu

PROIECTE

Alte Proiecte

Spatiul de lucru prinde viata prin solutii complete de design interior.

Contact us for your custom solution

Solicitare

Pentru orice cerere legată de produsele sau serviciile noastre folosește pur și simplu formularul de mai jos.

    x

    Subscribe to our newsletter

    You’ll receive the latest news from the office solutions industry

    You’ll get access to our campaigns

    You’ll be updated with design and product insights