Inceputul a fost greu. Hartia la inceput alba se umple pe parcurs de idei despre viitorul spatiu, despre modul de prezentare si de functionare a acestuia, dar conceptul general se contura cu dificultate. Crearea un co-working space nu era de ajuns pentru echipa. Tema de proiectare desi aparent clara, continea tot felul de expresii care incepeau cu “cel mai…”. Ne era clar ca trebuia sa gandim totul in afara limitelor clasice pentru a obtine rezultatul dorit. Astfel a luat nastere idea de comunitate.
Si am continuat sa adaugam pe hartie schite, idei, modele si detalii care sa pastreze caracterul unic al cladirii, dar sa valorifice comunitatea si viitorii chiriasi. Prezenta umana devine nucleul principal al tuturor deciziilor. Toate spatiile evoca si incurajeaza interctiunea umana, dorinta de comunicare si apartenta intr-o microsocietate.
Decizia, poate neasteptata, a adoptarii stilului art-deco a marcat linia de start in designul proiectului. Toate caracteristicile acestui curent ce a dominat o perioada indelungata din secolul XX, ofereau senzatiile pe care le cautam in interpretarea spatiului. De la pozitionarea peretilor si repetitivitatea caracteristica cladirii in sine, pana la detaliile ornamentelor imaginate au dus la conturarea conceptului, aceasta linie sinuoasa fiind fundamentul proiectului.
Geometria cladirii a ingradit in anumite limite organizarea functionala a spatiului, dar in acelasi timp a permis pastrarea unui contur clar definit intre spatii private si spatii publice. La parter, receptia, aflata in axul cladirii, permite desfasurarea unei circulatii usor de perceput. Zonele de garderoba si depozitare contureaza spatiul prin elemente verticale, repetitive si indruma observatorul spre urmatoarele spatii. Partea stanga a cladirii este ocupata de un centru de conferinte cu patru posibilitati de organizare spatiala, prin transferul unui perete amovibil, astfel reusind sa integreze si zona de work-café in zona de conferinte. Diferite tipuri de asezare sunt posibile, de la canapele lounge pana la bar si scaune inalte. Centrul de conferinte este dotat cu mese rabatabile, ce pot fi mutate in functie de nevoi. In partea dreapta a cladirii regasim, trei birouri inchise, doua sali de sedinte de mici dimensiuni, zona de lucru in open space, zona de hot-desking si spatiul privat al companiei COS.
Urcand la etaj, casa scarii imprima observatorului o trecere boema, oglinzile ce definesc colturile acesteia dominand prin prezenta si aduc observatorul in prim plan. Holul necesar din motive de securitate la incendiu gazduieste o galerie de arta a tinerilor artisti locali, promovand astfel comunitatea. Cele doua laturi ale cladirii, au fost organizate similar in compozitie. Pe laturile lungi ale cladirii se desfasoara birourile private, cu grad de ocupare intre doua si sapte persoane, iar central sunt distribuite zone de intalniri de diferite forme si dimensiuni si zone de hot-desking. In axul scarilor a fost organizata o zona putin ferita de traficul intens, gazduind astfel camere de lucru individuale, zone de lucru in echipa si zona de print. Elementele cu valoare ale cladirii au fost scoase in evidenta si participa activ la conturarea ansamblului.