Scaunul de birou: De la sănătatea și starea de bine a angajaților, la motivare și retenție
Un element mai puțin abordat în materialele care vorbesc despre starea de bine la locul de muncă și strategiile de motivare și retenție a angajaților, scaunul este mai mult decat un obiect de utilitate imediată – el face o diferență semnificativă pentru angajații mulțumiți și sănătoși.
Am discutat despre importanța scaunului de birou performant cu unul dintre cei mai experimentați specialiști locali în domeniu, Arhitect Andrei Angelescu, Head of Architecture & Design în cadrul COS, furnizor de servicii integrate de fit – out și pionier al acestui segment în România. COS comercializează exclusiv în România soluțiile de mobilier Steelcase, lider global în mobilier pentru birou.
Un studiu Steelcase arată o scădere semnificativă în ultimii 3 ani în ceea ce privește rata de satisfacție a angajaților privind echilibrul între viața profesională și cea personală – aceasta s-a redus de la 71% la 59% în perioada 2021 – 2023.
Studiul, care a analizat răspunsurile a peste 60.000 de angajați din 11 țări, la nivelul unor organizații de diferite dimensiuni, concluzionează că aceștia sunt conștienți de elementele care le afectează starea de bine și productivitatea la birou. Astfel, persoanele intervievate declară că se simt mai bine lucrând de acasă (40%), unde beneficiază de un mediu de lucru mai propice (24%), resimt mediul de birou drept unul stresant (25%), în care nu se pot concentra (20%) și unde le lipsește intimitatea (21%). În acest context, liderii înțeleg că, pentru a-i convinge pe angajați să revină la birou, trebuie să ofere un spațiu de lucru superior celui de acasă.
Ce contează cel mai mult pentru angajați
Angajații au nevoie de spații și elemente de mobilier care să le susțină eficiența activității individuale, colaborarea și starea de bine, declară Arh. Andrei Angelescu, Head of Architecture & Design în cadrul COS, citând rezultatele aceluiași studiu. „Atunci când discutăm despre cele 8 ore petrecute într-un birou, nevoile angajatului sunt, în primul rând, legate de sănătatea sa fizică și emoțională. Durerile de spate, depresia și anxietatea la locul de muncă se traduc, pe termen lung, în costuri uriașe pentru angajatori și au devenit probleme de sănătate publică. Din acest motiv, mobilierul ergonomic și adaptabil la nevoile individuale devine esențial pentru companii”, completează reprezentantul COS.
În plus, studiul Steelcase relevă că angajații care simt că nevoile lor sunt considerate în designul și amenajarea biroului manifestă un grad de satisfacție și bunăstare cu 22% mai mare comparativ cu cei ale căror nevoi nu sunt luate în considerare. Aceasta se traduce în angajați mai mulțumiți și loiali.
Scaunul bun de birou face diferența
Potrivit statisticilor publice, durerile de spate se află pe locul al doilea, după răceală, ca și motiv de prezentare la medic și sunt cauzate de o multitudine de factori, printre care se regăsesc stilul de viață sedentar, dar și postura incorectă a corpului în timpul lucrului la birou. În prezent, cel puțin 8 din 10 persoane experimentează la un moment dat în viață durere de spate care necesită prezentarea la medic, iar potrivit opiniilor de specialitate, aceasta este principala cauză a mobilității reduse precum și a absenței de la locul de muncă.
“De aceea, scaunul este un element de importanță majoră nu doar din punctul de vedere al designului spațiului de lucru, ci și pentru sănătatea angajaților. Unele companii își implică angajații într-un proces riguros de testare a viitoarelor scaune pe care le vor utiliza în spațiul de lucru. Practic, angajații au la dispoziție pentru o anumită perioadă de timp modelele de scaune pe care compania intenționează să le achiziționeze, iar aceștia le testează și oferă feedback angajatorului asupra modelelor propuse. A petrece 8 ore pe zi într-un scaun este o chestiune de sănătate, iar aceasta este o modalitate practică de a lua în considerare, în mod real, nevoile angajaților,” declară Arh. Andrei Angelescu.
Dar cum alegi un scaun potrivit pentru birou? Steelcase, lider internațional în domeniul mobilierului de peste 100 de ani, cu o vastă experiență în producție și inovație, subliniază aspectele esențiale ale unui scaun:
- Ergonomia – capacitatea de ajustare a scaunului la nevoile și preferințele fiecărui individ cu scopul de a susține confortabil și corect postura, de a minimiza riscurile de stres și leziuni musculo-scheletice asociate cu șederea prelungită;
- Ajustaje simple – ușurința folosirii de către orice utilizator;
- Materialele performante – utilizarea materialelor care nu conțin substanțe toxice sau volatile și care contribuie la menținerea unui mediu mai sănătos;
- Stil și design – acestea includ atât aspectul estetic, cât și designul adaptat modului în care oamenii își desfășoară activitatea la birou;
- Sustenabilitate – materiale prietenoase cu mediul și performante pe termen lung.
De ce scaunul este o investiție, nu un cost
„Pe piața locală, în ultimii ani se remarcă o tendință de investiție în scaune performante. Tot mai mulți angajatori conștientizează importanța scaunului de birou și relația directă de cauzalitate dintre mobilierul de lucru și performanța, starea de bine și, în cele din urmă, retenția angajaților”, declară Arh. Andrei Angelescu.
Astfel, un scaun de birou performant, potrivit datelor COS și Steelcase, se situează în palierul de preț 350-550 euro (un scaun cu funcțiuni de bază), 550-800 euro (un scaun performant, de nivel mediu) și 800-1200 euro (un scaun de birou ultraperformant).
Pe piața românească, Steelcase oferă cea mai lungă perioadă de garanție pentru scaune (12 ani), ceea ce face ca investiția să fie mai rentabilă pe termen lung. Produsele Steelcase se disting prin ergonomia avansată, simplitatea în utilizare și materialele de înaltă calitate, care nu doar prelungesc durata de viață a scaunului, ci și contribuie la un mediu sănătos.
Testarea scaunului înainte de achiziție
Testarea scaunelor de birou înainte de achiziție este o metodă indicată și eficientă pentru a evita costurile pe termen lung asociate cu disconfortul angajaților. De asemenea, este o oportunitate de a asculta activ nevoile acestora și de a-i implica în procesul de amenajare a spațiului de lucru, potrivit datelor COS și Steelcase.
“Scaunul este esențial și are un impact semnificativ asupra sănătății utilizatorului. De aceea, recomandăm întotdeauna testarea scaunului timp de câteva zile la sediul companiei-client și evaluarea experienței pe baza unui set de criterii predefinite”, subliniază Arh. Andrei Angelescu.
Jucător de top pe segmentul soluțiilor complete de amenajare pentru spațiile interioare de lucru, COS semnează unele dintre cele mai importante proiecte de birouri din România, iar activitatea companiei numără un volum total de peste 2.850 de clienți și peste 20.000 de proiecte, în sectoare precum telecom, IT, industria farmaceutică, servicii profesionale, sectorul financiar – bancar, industrial și altele.