Tehnologia remodeleaza fata locurilor de munca
In aceasta luna, Business Review, ne-a invitat sa raspundem la cateva intrebari privind evolutia mediilor de lucru. Declaratia apartine lui Andrei Angelescu, arhitect si director al departamentului de arhitectura si proiectare al COS.
Ce ar trebui sa faca intreprinderile pentru a crea un birou al viitorului?
Tehnologia schimba rapid modul in care traim si lucram. Ne plac noile facilitati oferite de dispozitivele noastre. Dar, pe masura ce tehnologia devine un coleg si chiar un partener personal, angajatorii se concentreaza in a oferi angajatilor sai cele mai noi tehnologii si spatii care pot integra noile provocari tehnologice. De asemenea, iluminarea adecvata, birourile reglabile si controlul confortabil al temperaturii pot functiona, de fapt, pentru a creste performantele acestora, permitandu-va sa profitati de beneficiile pe termen lung.
Spuneti-ne mai multe despre proiectele pe care le-ati dezvoltat pana acum pentru companii din perspectiva mediului de lucru inovator (inclusiv aici partea bunastarii)?
Tehnologia sporeste conectivitatea si mobilitatea cu scopul de a imbunatati comunicarea, accesul la informatii si fluxul. Tehnologia este la fel de utila ca scop si usor de utilizat, prin urmare, progresele tehnologice permit o integrare perfecta cu mediul fizic. Mediile de lucru inovatoare creeaza un refugiu sigur pentru idei noi. Inovatia se realizeaza prin crearea, partajarea si testarea acestor idei, definind un mediu de lucru pilot pentru testarea eficientei integrarii mobilitatii intr-o configuratie de spatiu de lucru, de obicei fixata.
Ce ne puteti spune despre designul biophilic? Ce inseamna si care sunt specificul si beneficiile pentru angajati?
Biophilia este o „dragoste a vietii sau a sistemelor vii”. Este legatura umana inerenta cu lumea naturala. Intr-o lume urbana a tehnologiei si a arhitecturii industriale, aceasta legatura fundamentala se poate simti, uneori, pierduta. Proiectul biophilic este o modalitate inovatoare de a valorifica aceasta afinitate pentru a crea medii naturale pentru a trai, a lucra si a invata. Prin includerea constienta a naturii in design interior sau arhitectural, ne reconectam inconstient; aducand marele exterior in lumea noastra construita. Lumina naturala, vegetatia, peretii vii, texturile naturale si materialele si privelistile naturale vor oferi un impact pozitiv. Proiectul Biophilic creste performanta si productivitatea, reduce stresul in randul angajatilor si absenteismul cauzat de boli.
Ce ne puteti spune despre conceptul Work Life Center implementat in cadrul companiei dvs.?
Am modelat o noua abordare a mediului flexibil, intelegand locurile la care reactioneaza oamenii si facandu-i sa se simta intr-un anumit mod sau sa experimenteze anumite emotii. Folosind aceste cunostinte, am dezvoltat mediul nostru de lucru ca un exemplu pentru designul centrat pe om, definind Work Caffe-ul ca pe un mediu social si colaborativ.
Ce credeti ca ar trebui luat in considerare la proiectarea spatiilor pentru angajatii de azi?
Deoarece angajatii de astazi apreciaza prezentul, actionand acum si schimband viitorul, avand in vedere experienta utilizatorului, emotiile si sentimentele individului sunt cele care ajuta la modelarea spatiului adecvat pentru acestia. Folosind toate simturile si vocabularul de perceptie, spatiul va afecta utilizatorul si, la randul sau, angajamentul utilizatorilor. Directionand sentimentelor pe termen lung, care vor forma caracterul spatiilor, sau emotiile care energizeaza individul, designul spatiului va bloca marginile biroului.
In opinia dvs., cum pot companiile sa creeze un mediu de lucru armonios?
Sprijinirea crearii unei echipe de baza a proiectului impreuna cu clientul, inclusiv a membrilor conducerii, pentru a stabili obiectivele companiei in timp ce evalueaza puncte forte si slabiciune, va ajuta la realizarea de studii pentru a stabili o baza pentru starea actuala a angajatilor si a stabili pasii necesari pentru atingerea acestor obiective. Implementarea unor noi modalitati de lucru sau chiar imbunatatirea unui mediu de lucru este un proces care implica utilizatorul si spatiul. Spatiul transforma comportamente care in timp devin cultura. Spatiul, pe de alta parte, trebuie sa fie flexibil si sa reactioneze la utilizator.