Stiri

Cititi cele mai recente informatii despre noi, produsele si evenimentele noastre.
Inca o data locul 2 pentru Cluj intr-un top imobiliar Distribuiti
Image / Inca o data locul 2 pentru Cluj intr-un top imobiliar

Orasul transilvanean are cea mai mare piata de birouri din provincie

19 ha de birouri – aceasta este suprafata cu care contribuie Clujul pe harta nationala a spatiilor de birouri, conform celei mai recente „numaratori” a evaluatorilor de la Darian. Cu extinderea companiilor din IT si outsourcing si interesul dezvoltatorilor de a prinde momentul favorabil in care e acum piata locala, Clujul a ajuns a doua cea mai mare piata, dupa cea a Capitalei.

Potrivit unei analize Darian aferente semestrului I, cea mai mare piata de birouri in afara Bucurestiului este cea din Cluj Napoca cu aproximativ 190.000 mp, urmata de Iasi cu 125.000 mp, Timisoara cu aproximativ 100.000 mp si Brasov cu 80.000 mp. Cele patru orase cumuleaza sub un sfert din stocul din Capitala, o piata care continua sa creasca. Mai precis, se estimeaza ca in Bucuresti vor fi livrati in acest an aproximativ 80.000 mp, dar, impreuna cu cele care se vor finaliza in 2016, vor fi aproximativ 300.000 mp, din care trei sferturi vor fi livrate in zona de nord a Capitalei si in zona Pipera.

Cu un stoc relativ redus de spatii de birouri si cu o rata de ocupare relativ ridicata, chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca, variaza, in medie, in intervalul 12-14 €/mp, arata datele Darian. „Exista, insa, o oferta competitiva consistenta de spatii de birouri de clasa B in zonele centrale si semicentrale unde nivelul mediu al chiriilor variaza intre 7-9 €/mp. Chiriile pentru spatiile de clasa C din zona periferica variaza intre 3–6 €/mp”, mai arata analiza evaluatorilor.

In Cluj, fazele II ale celor mai mari proiecte de birouri demarate in anii recenti aduc in acest an inca aproximativ 40.000 mp de birouri, cu etapa II din The Office „cap de afis”. Din informatiile furnizate de dezvoltatori pentru Actualdecluj.ro, recent finalizata cladire de birouri din cadrul Liberty Technology Park are 30% din suprafata acoperita prin contracte (din 11.250 mp), iar a doua cladire The Office, cu termen de livrare in decembrie, a ajuns la un nivel similar de ocupare (prin contracte).

Faptul ca orasul din Transilvania e al doilea cel mai activ din tara o resimt si cei cu afaceri conectate la piata birourilor. “Bucurestiul ramane in continuare cel mai dinamic oras din tara in ceea ce priveste piata de amenajari, beneficiind de constructia unui numar semnificativ de cladiri de birouri. In Cluj, datorita centrelor de afaceri nou inaugurate in ultimii ani, precum The Office, Liberty Business Center sau noul Iulius Centre, activitatea a fost mai intensa ca oricand. Un al doilea val este asteptat la sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor, prin livrari suplimentare de cladiri clasa A”, a mentionat Christophe Weller, managing partner COS, companie activa in piata de mobilier si amenajari interioare pentru spatii de birouri.

„Timisoara a fost mai linistita in ceea ce priveste sectorul imobiliar, insa ne asteptam ca Iasi sa aiba un rol activ in dezvoltarea proiectelor, iar cererea de mobilier de birou sa creasca substantial datorita disponibilitatii de cladiri noi si planurilor de expansiune ale companiilor mari din zona”, a completat Weller. De la inceputul anului 2015, birourile COS din Bucuresti si Cluj au fost implicate in proiecte precum: Oracle in Sky Tower, Telus, DB Schenker, sucursalele IDEA::BANK, CITR, Schneider, Moneygram, Arval, Glencore, Travelport, National Instruments, Yardi, Yonder, Lohika, Ernst & Young Cluj-Napoca si KPMG Cluj-Napoca. Concluzia: cele mai active companii care investesc in mobilier nou si amenajari interioare fac parte in special din domenii precum Business process outsourcing (BPO), IT si dezvoltare software, servicii profesionale si telecomunicatii. COS a inregistrat in primele 6 luni ale anului 2015 o crestere a cifrei de afaceri cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, compania ajungand in primul semestru la afaceri de 9.12 milioane euro, cu o estimare de 18 milioane euro pentru final de an.

Articolul a aparut in Actual de Cluj

Sursa foto: Birou de companie, Cluj-Napoca

Cititi si

In Iun 15, 2017 in Articole (COS in presa)

Recent, Steelcase ne-a acordat distinctia Platinum Partner 2017, pentru al doilea an consecutiv. Multumim clientilor si echipei COS pentru contributia valoroasa la dezvoltarea unui parteneriat de succes, care a facut din nou posibila aceasta recunoastere.

Mai mult Distribuiti

In Apr 21, 2017 in Articole (COS in presa)

“Peisajul de lucru trebuie sa fie unul care sa stimuleze, nu sa ingradesca. Aceasta abordare nu mai este una ideala si nu mai face parte din concepte rezervate viitorului, este un factor prezent si critic si il observam in cerintele companiilor care inca reactioneaza la dinamica actuala si ar trebui sa anticipeze si sa fie deschisi sa pregateasca mediul de lucru pentru viitor”, a mai spus Arh. Andrei Angelescu.

Mai mult Distribuiti