Stiri

Cititi cele mai recente informatii despre noi, produsele si evenimentele noastre.
Francezul care a facilitat tranzitia biroului romanesc Distribuiti
Image / Francezul care a facilitat tranzitia biroului romanesc

In urma cu 17 ani, Christophe Weller venea in Romania pentru a lua pulsul tarii, iar la numai doua luni de la prima vizita demarase deja procedurile pentru inregistrarea companiei Corporate Office Solutions (COS). Isi aminteste ca prima impresie despre Romania a fost pozitiva, tara l-a facut sa se simta binevenit. Acum, business-ul companiei sale specializate pe mobila si solutii pentru birouri merge spre 17 milioane de euro, iar dupa o perioada mai dificila de criza, piata in care activeaza a intrat din nou in efervescenta.

Christophe Weller, 46 de ani, este de origine franceza, iar dupa patru ani petrecuti in Arabia Saudita si alti doi in Rusia, a ajuns in Romania, unde s-a simtit apropiat de cultura franceza si a avut impresia ca este mai aproape de casa.

"Primele contacte pe care le-am avut, in principal agentii de real estate si avocatii, m-au ajutat foarte mult si m-au incurajat sa raman", spune el.

Din 1 octombrie 1997 s-a mutat in Romania si este unul dintre proprietarii COS, unde mai are alti doi parteneri. Compania si-a inceput activitatea ca dealer al Steelcase, cel mai mare jucator de pe piata mondiala a mobilei de birou, pentru ca ulterior, pe masura ce piata a evoluat, sa dezvolte servicii conexe.

Prima experienta pe piata muncii pe care Weller a avut-o a fost in ianuarie 1992, cand a inceput sa lucreze ca reprezentant de vanzari pentru Steelcase in Arabia Saudita. Jobul a durat patru ani, iar din 1995 s-a mutat in Moscova, unde a fost director de vanzari al dealerului Steelcase. In iulie 1997 a renuntat la aceasta pozitie si a inceput sa se gandeasca la propriul business, ca dealer Steelcase, si la o tara unde sa puna bazele afacerii.

"Intrarea in NATO si apoi integrarea in Uniunea Europeana au incurajat multi investitori straini sa vina in Romania, iar noi am beneficiat de toate aceste noi sosiri. Intre timp, constructia cladirilor de birouri de clasa A s-a intensificat, pentru a putea gazdui companiile de talie mare care doreau sa aiba un spatiu de lucru mai bun,si prin urmare mobila de calitate." In 1997, in momentul in care a pornit businessul din Romania, isi aminteste ca spatiile de birouri erau inchise, fiecare manager avand propriul birou iar fiecare departament propria sa camera. Mobila de calitate nu era ceruta, iar bugetele alocate de companii pentru aceasta erau foarte reduse. "Adesea angajatii stateau pe scaune fara sa se tina seama de confort sau ergonomie. Focusul era in principal pe design si mai putin pe functionalitate. totodata, birourile erau semnificativ mai mare, deoarece costurile din real estate erau mai reduse."

Primul proiect major al Corporate Office Solutions, care a inclus peste 100 de posturi de lucru a fost Banca Tiriac, in momentul in care institutia s-a mutat, la inceputul anului 1998, din cladirea de langa BNR. Printre primii clienti s-au mai numarat Commerzbank si Nokia.

"In cazul Nokia, strategia lor globala de dezvoltare si lansare de produse a fost responsabila pentru investitia majora, apoi pentru retragerea din Romania. cu siguranta au avut dreptate sa investeasca in Romania- daca tinem cont de calitatea resurselor umane si de costurile mai mici de productie – insa au pierdut din vedere revolutia smartphone-urilor. Din fericire insa, in cei 19 ani de prezenta am fost martorii mai multor povesti de succes, cu investitii tot mai mari."

Pe parcursul istoriei din Romania, Christophe Weller a experimentat atat perioada cresterilor vanzarilor de mobila de birou de pana in 2008, cat si momentele de declin care au urmat. Astfel, de la un maxim de 100 milioane de euro in 2008 vanzarile de mobila de birou au ajuns la jumatate in aceasta perioada, fiind cel mai afectat segment din industria mobilei. In ultimul an, piata a inceput sa fie mai dinamica, in conditiile in care au fost date in folosinta mai multe cladiri de birouri precum Floreasca Park, Sky TOwer, West Gate 5 sau CSDA Siriului. Totodata, numarul firmelor care isi muta sediul se afla in crestere, astfel ca este nevoie de mobila noua pentru birouri.

2013 a fost un an record pentru tranzactiile cu birouri, fiind semnate contracte pentru 280.000-300.000mp, suma care include insa si renegocierile unor deal-uri anterioare. Cea mai mare mutare de anul trecut a fost cea a Raiffeisen in Sky Tower, iar in 2014 venirea Oracle in Floreasca Park reprezinta "transferul" anului.

Printre tendintele acestui an in amenajarea biroului, seful Corporate Office Solutions aminteste modularitatea, care se refera la faptul ca spatiul poate fi reamenajat atunci cand este nevoie, pentru a se asigura mobilitatea angajatilor. In pofida scaderilor din ultimii ani de pe piata mobicel de birou, cea mai dificila perioada pentru COS ramane cea din anii de inceput, 1998-2000. Weller prefera insa sa se raporteze la acea perioada spunand ca au fost pe breakeven intr-o perioada in care economia incepea sa decoleze si in care companiile se stabileau in Romania avand bugete reduse.

In prezent, cele mai multe birouri ale angajatilor sunt in open space iar pentru amenajarea unui spatiu de 10 metri patrati pentru doua persoane investitiile se ridica la 700-1.000 de euro in total, in timp ce intr-un spatiu similar se poate amenaja biroul unui manager pentru 1.000-1.300 de euro.

Cea mai neobisnuita cerere pentru amenajarea biroului a venit de la o firma care a dorit ca toate birourile sa fie reglabile electric pe inaltime. Iar proiectul cel mai laborios a fost cel al sediului Huawei din claridea Lakeview, din ianuarie 2012, care a finalizat in mai putin de trei luni si care a presupus amenajarea spatiului de 3.000 mp. Weller spune ca echipa COS a lucrat "la capacitate maxima" inclusiv in perioada Craciunului si Revelionului.

Articolul a aparut in numarul din martie al revistei Business Magazin.

Sursa Foto: Sediul Teva Pharmaceuticals

Cititi si

In Iun 15, 2017 in

Recent, Steelcase ne-a acordat distinctia Platinum Partner 2017, pentru al doilea an consecutiv. Multumim clientilor si echipei COS pentru contributia valoroasa la dezvoltarea unui parteneriat de succes, care a facut din nou posibila aceasta recunoastere.

Mai mult Distribuiti

In Apr 21, 2017 in

“Peisajul de lucru trebuie sa fie unul care sa stimuleze, nu sa ingradesca. Aceasta abordare nu mai este una ideala si nu mai face parte din concepte rezervate viitorului, este un factor prezent si critic si il observam in cerintele companiilor care inca reactioneaza la dinamica actuala si ar trebui sa anticipeze si sa fie deschisi sa pregateasca mediul de lucru pentru viitor”, a mai spus Arh. Andrei Angelescu.

Mai mult Distribuiti