Stiri

Cititi cele mai recente informatii despre noi, produsele si evenimentele noastre.
Catherine Gall, expert wellbeing: „Doar 11% dintre angajati sunt implicati in jobul lor” Distribuiti
Image / Catherine Gall, expert wellbeing: „Doar 11% dintre angajati sunt implicati in jobul lor”

Pentru a supravietui, si mai ales pentru a performa, companiile trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se ingriji de starea de spirit a angajatilor. Sa ii motiveze, sa le creeze un spatiu unde sa se simta in largul lor, sa se ingrijeasca de sanatatea si tonusul acestora. De ce ar face acest efort? Pentru ca el se traduce in rezultate de business, ne spune Catherine Gall, cercetator Steelcase, companie lider mondial in industria mobilierului de birou. Catherine calatoreste in toata lumea si studiaza comportamentul oamenilor la job, in corporatii si companii, propunand apoi un model viabil, un model de wellbeing.

Am vorbit cu Catherine, sosita in Romania la invitatia companiei de consultanta si design de spatii de lucru Corporate Office Solutions, despre cum ar trebui sa arate, in general, viata noastra la munca, despre cum s-au schimbat perceptiile si doleantele angajatilor, si despre noua paradigma a vietii la locul de munca, pe care a nascut-o tehnologia.

Sunteti cercetator la Steelcase. Care este mai exact zona dumneavoastra de cercetare?

Suntem 20 de cercetatori ai companiei in toata lumea, impartiti in doua grupe. Eu fac parte dintre cei axati pe stiinte sociale. Am studiat sociologia si psihologia, antropologia. Studiem schimbarea oamenilor in timpul procesului de munca, in organizatii. Ceilalti colegi ai mei sunt axati pe partea tehnica. Pentru ca schimbarile la locul de munca sunt determinate de tehnologie. Acum iti iei munca cu tine, si e mai mult in tableta si in telefon decat in geanta. Asta le permite oamenilor sa lucreze din locatii multiple: biroul clientului, metrou, parc.

Comportamentul oamenilor in timpul lucrului este esenta cercetarilor noastre. Ne-am concentrat in ultimii ani mai ales pe wellbeing, pentru ca am vazut ca nivelul de stres a urcat, am auzit manageri spunand ca oamenii lor nu sunt implicati, ca parasesc compania. I-am intrebat pe tinerii angajati care sunt situatiile problematice la locul de munca, si din toate acestea am concluzionat ca putem face ceva.

Exista o legatura directa intre business si wellbeing?
Wellbeing-ul are o componenta puternica de business, nu este doar despre oameni care se simt bine la job. Au fost nenumarate studii, publicate in reviste celebre, precum Forbes, Harvard Business Review,  care scot la iveala ce indicatori incumba in profunzime wellbeingul: absenteism, veniturile companiei. Asadar, este un aspect de care companiile trebuie sa aiba grija.

Care sunt cele mai ingrijoratoare rezultate ale studiilor voastre cu privire la starea de wellbeing a oamenilor la job, in lume?
Un rezultat extrem de interesant este acela ca doar 11 % dintre angajati sunt cu adevarat implicati in  jobul lor, ceea ce inseamna ca imediat ce va aparea in orizontul lor o oferta mai buna isi vor da demisia imediat.

Deci oamenii isi pierd focusul muncii de fiecare zi...
Simt ca muncesc doar pentru bani si nu au un plan de cariera sau un plan de crestere. Exista un studiu Gallup pe Europa care arata ca acele companii care au grija ca angajatii lor sa fie sanatosi, sa faca sport si miscare si sa manance sanatos au parte de oameni implicati si fericiti la locul de munca.

Spuneati ca si mediul de lucru are o influenta asupra starii de spirit de la serviciu.
Sigur ca da. Cand vin la lucru si vad ca ma pot misca in voie in spatiu, ca imi pot alege locul unde doresc sa stau sau ca il pot alterna cu un altul, ca se poate asculta muzica, sau ca pot lucra din picioare, ca pot merge intr-o alta incapere, unde este mai liniste, ca pot socializa cu colegii mei, altfel decat in intalnirile formale, toate acestea ma fac, nu-i asa, fericit, pentru ca imi satisfac nevoile mele; ca om am nevoie de toate acestea.

Adesea credem ca jobul inseamna opt ore la computer, procesand taskuri, dar suntem din ce in ce mai mult valorizati prin inteligenta si cunostintele noastre, prin know-how sau creativitate. Asta aducem, astfel ca avem nevoie de un spatiu care sa vorbeasca inimii noastre si nevoilor noastre.

Asta se intampla pentru ca, oare, tehnologia a schimbat cumva paradigma, si ne-a schimbat si pe noi?
Da, noua generatie are alte aspiratii de cariera. Stim deja ca nu sunt tocmai foarte loiali angajatorului lor, si nu se vad muncind mai mult de cinci ani intr-un singur loc. Daca vrei sa ii pastrezi, trebuie sa le intelegi nevoile. Generatia mea sau a parintilor mei pleca de la premisa ca daca ai un job, e in regula, nu trebuie sa cauti altul.

Cum va arata biroul viitorului?
O colectie de locuri de munca. Vin la birou, fac cate ceva, apoi as vrea sa merg la o biblioteca, sa imi caut inspiratia, sa cunosc alti oameni. Pentru ca din ce in ce mai mult munca noastra se bazeaza pe networking si conexiune cu ceilalti. Am studiat viitoarele comportamente la munca, la nivel global. Scandinavia, de exemplu, este foarte progresista din acest punct de vedere si insista mult pe ideea ca viata si munca nu se opun, ci merg impreuna.

Cred ca exista un studiu care arata ca oamenii din tarile scandinave sunt cei mai fericiti dintre noi.
Da, exact, acolo se inregistreaza cele mai putine depresii si stari de epuizare (burn out). Atunci cand asta se intampla, e considerata boala de munca si atunci ai diverse drepturi - concediu, servicii medicale platite si asa mai departe. Mentalitatea guvernului scandinav este sa previna aceste situatii, ajutandu-te sa-ti traiesti viata cat mai pozitiv, intr-un mediu sanatos. Trebuie sa te gandesti ca ai un job ca sa iti intretii viata, si nu invers.

Este insa o crestere a cotei somajului in Europa, iar oamenii tin cu dintii de job.
Da, muncesc multe ore, sunt stresati, iti reduc timpul petrecut cu familia si prietenii, iar asta nu e bine. Dar este un moment de criza.

Cum armonizati obiectivele de business cu studiile pe care le realizati?
Suntem norocosi pentru ca avem ocazia sa calatorim in toata lumea, la marile corporatii, pentru a ne face meseria. Stim ca obiectivul principal al companiilor este acela de a face profit. Incercam sa conturam un model pentru a atinge asta, dar intr-un mod sustenabil, fara sa exploateze oamenii. Pentru a avea succes in viitor, companiile trebuie sa aiba o balanta intre ceea ce ofera oamenilor -  conditii excelente de lucru, salariu, motivatie, beneficii - si valoarea pe care angajatii o genereaza.

Deci mergeti catre companii cu o filozofie, nu cu un produs.
Angajatorii trebuie sa inteleaga ca nu au nevoie doar de birouri pentru a exista ca o companie. Pana la urma, oamenii pot lucra si de acasa, nu au nevoie de hosting. Dar daca stau acasa, se indeparteaza de colegii lor. In America, acolo unde foarte multi angajati lucreaza de acasa, s-a ajuns la o situatie de platou, in care oamenii spun: nu-mi mai vad colegii, nu mai stiu pentru ce companie lucrez, as prefera sa ma intorc in companie, sa am din nou acel sentiment al apartenentei. Noi, oamenii, avem nevoie sa ne intalnim, sa facem schimb de emotii, sa impartim un moment. Nu prea putem face asta printr-o conferinta online. Avem nevoie de contactul social.

De ce este nevoie ca sa fii intr-o stare de wellbeing la birou?
E nevoie de cateva componente: optimism, constientizare, incredere in sine, autenticitate, apartenenta la un grup, sens, vitalitate.

In calatoriile dumneavoastra, unde ati gasit cei mai deschisi angajatori?
Depinde de componenta de wellbeing. In America, subapreciaza partea de vitalitate a miscarii si tocmai descopera wellbeingul emotional, asa ca isi trimit angajatii la cursuri de meditatie, relaxare, organizare eficienta a timpului. Pentru ca esti cu atat mai stresat cu cat esti mai ocupat. Sunt doar cateva lucruri pe care le poti face intr-o zi.

In Europa, suntem mai deschisi la acest aspect, al relaxarii: avem mai multe zile de concediu, stim cat de importanta este familia. Dar, de exemplu, se poate spune ca in Europa nu facem suficient de multa miscare. Nu ducem neaparat o viata sanatoasa. In Asia, este un dezechilibru la orele de lucru: acolo si copiii muncesc mult si greu. Dar peste tot e loc de imbunatatire. Nicaieri nu e perfect.

Articol aparut in Cariere.

Cititi si

In Iun 15, 2017 in

Recent, Steelcase ne-a acordat distinctia Platinum Partner 2017, pentru al doilea an consecutiv. Multumim clientilor si echipei COS pentru contributia valoroasa la dezvoltarea unui parteneriat de succes, care a facut din nou posibila aceasta recunoastere.

Mai mult Distribuiti

In Apr 21, 2017 in

“Peisajul de lucru trebuie sa fie unul care sa stimuleze, nu sa ingradesca. Aceasta abordare nu mai este una ideala si nu mai face parte din concepte rezervate viitorului, este un factor prezent si critic si il observam in cerintele companiilor care inca reactioneaza la dinamica actuala si ar trebui sa anticipeze si sa fie deschisi sa pregateasca mediul de lucru pentru viitor”, a mai spus Arh. Andrei Angelescu.

Mai mult Distribuiti